• Marcelo ..... construye ..... overbrugt ..... bridges

Hoe ik de sportschool heb ontdekt

Geplaatst op 21-01-2019

De afgelopen periode ben ik, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, zowel fysiek als mentaal sterker geworden. De verklaring hiervoor is dat ik meer dan in voorgaande jaren heb gedurfd buiten mijn eigen comfortzone te treden. Ik ben een vaste sportschoolbezoeker geworden, en dat terwijl ik voorheen de sportschool altijd zag als een nogal intimiderende omgeving!

Ik ben erachter gekomen dat het beoefenen van fitness juist goed bij mijn persoonlijkheid past en mooi combineert met mijn carrière als “taalondernemer”. Als iemand met een individualistische persoonlijkheid ga ik graag mijn eigen gang en dat is eigenlijk ook waarom ik een eigen onderneming ben begonnen. Zonder afhankelijk te hoeven zijn van een baas, kan ik zelf beslissen hoe mijn dagen eruit komen te zien. Zeer fijn! Om dezelfde reden ben ik tegelijkertijd aan fitness gaan doen. Als er al een sport individualistisch is, dan is het wel fitness. Je doet het immers niet in teamverband en daarnaast heb je ook niet per se een sportpartner nodig. Bij fitness ben je puur met jezelf bezig en streef je ernaar je eigen gestelde doelstellingen te halen. (Ik wil voor de duidelijkheid wel even kwijt dat individualisme niet moet worden verward met egoïsme. Ik trek graag mijn eigen plan, maar dit wil uiteraard niet zeggen dat ik egoïstisch en asociaal ben. Integendeel, ik heb juist een respectvol en zachtaardig karakter. De mensen die mij goed kennen zullen dit ongetwijfeld beamen.)

Stap voor stap vooruit

Aan het begin, om precies te zijn in mei 2018, kostte het me ontzettend veel moeite om überhaupt mijn sportkleren te pakken en vervolgens naar de sportschool te fietsen. Eenmaal aan het trainen verdween deze tegenzin gelukkig al gauw en merkte ik hoeveel voldoening zoiets mij kon opleveren. Ik raakte elke keer steeds gemotiveerder en al na ongeveer een maand werd het zelfs routine. Mijn conditie en stemming gingen met grote stappen vooruit!

Concrete doelen had ik aanvankelijk niet. De eerste twee weken deed ik eigenlijk alleen nog maar aan cardio. Vervolgens ging ik me ook bezighouden met verschillende krachtapparaten en na een maand begon ik aan de hand van een schema van mijn fitnessinstructeur oefeningen met losse gewichten te doen. Geleidelijk aan nam bovendien de frequentie van mijn sportschoolbezoeken toe. Ik begon met 2 keer per week, ging stap voor stap naar 3, 4 keer per week en zit momenteel op gemiddeld 5 x per week.

Pas in augustus stelde ik enkele concrete doelstellingen. In algemene zin wilde ik (en wil ik nog steeds) dankzij fitness sterker worden. Hiermee bedoel ik niet dat ik zo snel mogelijk een gespierd lichaam wil kweken, maar wel dat zowel mijn lichaam als mijn geest krachtiger worden. Mijn instructeur bedacht hiervoor een schema dat bestaat uit 4 dagen full-body training. Dit betekent dat ik elke keer mijn hele lichaam train door middel van uiteenlopende oefeningen. Ik train dus niet, zoals velen doen, één of twee specifieke spiergroepen per dag. Wel is er een dag, vaak de woensdag, waarop ik voornamelijk mijn benen train, mijn leg day.

Hoe ik zorg voor een goede wisselwerking tussen fitness, voeding en mindset

Vanaf het moment dat ik ben begonnen met sporten, ben ik ook gezonder gaan eten. Ik kan gerust zeggen dat ik voorheen slecht en onregelmatig at. Ik nam weinig fruit en groente en consumeerde graag vet- en suikerrijk voedsel. Kort na afloop van een van mijn eerste trainingen kwam ik tot bezinning en besloot ik mijn voedingspatroon drastisch aan te passen. Het eerste wat ik dan ook deed was waldkornbrood kopen bij de bakker om de hoek. Met deze daad nam ik als het ware voorgoed afscheid van een ongezonde levensstijl.

Van nature ben ik iemand die een goede mindset heeft bij het sporten. Al van kleins af aan beoefen ik met veel plezier verschillende sporten, zoals voetbal, tennis, hardlopen en wielrennen. Mijn ervaringen bij de laatste twee sporten komen zeker goed van pas bij het fitnessen. Ik verleg graag mijn grenzen door elke keer harder te lopen of te fietsen dan de keer daarvoor. Dat is met het fitnessen niet veel anders. Alleen zoek ik nu mijn grenzen op door steeds grotere gewichten te pakken.

Ik vind het erg belangrijk dat sport, voeding en mindset in balans zijn. Het heeft zeker niet veel zin te gaan sporten als het voedingspatroon en de mindset slecht zijn. Andersom gezien helpt sporten mij juist bewuster met voeding om te gaan en zorgt het ervoor dat ik ook (mentaal) sterker word in andere aspecten zoals werk en in sociale situaties. Het is verstandig een gezond voedingspatroon aan te houden, maar één of twee keer per week een pizza of een patatje te eten doet wat mij betreft geen kwaad. Die enkele extra calorieën verbrand ik zo wel weer weg in de workout van de dag daarop.

Ambassadeur van Off-Limit

Al met al ben ik dankzij het fitnessen zelfverzekerder met alles wat ik doe binnen én buiten de sportschool. Nu voel ik dat het moment is gekomen om ook bij te dragen aan de fysieke en mentale gezondheid van anderen. Dit doe ik onder andere in de rol van ambassadeur van Off-Limit. Ik maak met veel plezier promotie voor de producten van dit bedrijf, omdat ik verwacht dat ik en mijn omgeving alleen maar sterker hierdoor worden.

Wil je op de hoogte gehouden worden over mijn avonturen in de sportschool? Volg me dan op Instagram. Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar de producten van Off-Limit. Surf dan naar www.off-limit.nl. Je krijgt 10 % korting als je de code MARCELO10 invoert in het winkelmandje. 

Deel dit bericht:

 • Quizvraag

  QUIZ: In welke stad staat deze brug?

  Marcelo geeft churros en les Spaans als je deze vraag goed beantwoordt. Stuur je antwoord via het contactformulier.

 • Over Marcelo

  Groningse nuchterheid met een vleugje Latino temperament

 • Vertalen

  Worstel je met een Spaanstalige of Engelstalige tekst en wil je precies weten waar deze over gaat?

 • Spaanse lessen

  Mijn passie en inzicht op het gebied van de Spaanse taal & cultuur breng ik graag over op anderen.

 • Fitness & Lifestyle

  In mijn vrije tijd sport ik veel. Mijn ervaringen hierin wil ik graag met jullie delen door middel van korte blogs op deze pag

 • Mijn Lifestyle als fitnesser

  Fitness en Lifestyle hebben veel met elkaar te maken. Veel sportschoolbezoekers zullen fitness beschouwen als een onderdeel van...

  Lees meer
 • Sterker worden dankzij Vita Sana

  Mirjam van Vita Sana in Groningen is een personal trainster die ik iedereen van harte kan aanbevelen.

  Lees meer
Archief

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.